Jagen op dino’s kan nu al in Antwerpen (en binnenkort pas in heel Europa)

De Gazet van Antwerpen – VRPlus wil vanuit ons land Europa veroveren met virtual reality.

Mark in full VR gear
In de kelder van Outpost in Antwerpen kan je nu ook in team dinosauriërs afknallen.

De Chinese ondernemer Jack Xin heeft zijn eerste virtual reality-speelruimte geopend in Antwerpen. En hij is klaar om met zijn bedrijf VRPlus Europa te veroveren. Op twee jaar tijd wil hij vijftig locaties openen, met ons land als uitvalsbasis. De start-up kan daarbij terugvallen op een Chinese succesformule.

Virtual Reality (VR) krijgt steeds meer voet aan de grond in ons land. En de stad Antwerpen blijkt de ideale testomgeving te zijn. Op een jaar tijd telt de Scheldestad al drie VR-arena’s waaronder sinds vorige week de Outpost VR Experience in het Outpost Gamecenter in de Beggaardenstraat.

Outpost kent een uitgebreide community waar PC-gamers, kaartspelers en bordspelers samen kunnen gamen. Vandaag is het de thuis van de eerste Europese locatie van VRPlus van de Chinese ondernemer Jack Xin. Hij ging een samenwerking aan met Steve Fierens, CEO van Outpost Gamecenters, die binnenkort ook in zijn Gentse en Brusselse vestiging het concept wil uitrollen.

Xin woont nu in Brussel. Hij behaalde zijn ingenieursdiploma en MBA-diploma in België. Na zijn studies keerde hij terug naar China om bij VRPlus aan de slag te gaan. Vandaag heeft hij de licentie beet om het Chinese bedrijf in Europa en de Verenigde Staten uit te breiden.

En Xin ziet het groots. Eind 2020 wil hij in Europa vijftig VR-arena’s hebben gerealiseerd. Ons land moet daarbij zijn uitvalsbasis worden. “We staan in China wat VR betreft veel verder dan het Europese aanbod”, zegt Xin. “En dat biedt een groot voordeel om deze beleving in Europa uit te breiden. We zijn vrijwel de enige die onze games in 4K-resolutie kunnen aanbieden en die games ontwikkelen we zelf.”

Kindvriendelijk

In de kelder van Outpost Antwerpen is een VR-kooi geïnstalleerd. Er zijn voorlopig vier videospelletjes te spelen in team tot vijf personen. Zo is er Guardian Heroes, een kindvriendelijk en kleurijk spel in de stijl van Minecraft. Lost in Jurassic laat spelers toe om dinosauriërs neer te maaien en in Hospital of the Dead zijn zombies je grootste vijand. Het bedrijf spitst zich toe op sessies van tien à vijftien minuten. “Het zijn erg intense games”, zegt Xin. “Na vijftien minuten sta je in het zweet. Tijd is kostbaar, zeker vandaag de dag. En door de korte sessies is het voor ons ook gemakkelijk om extra hoofdstukken aan het verhaal toe te voegen. Onze games leven en groeien mee, zodat spelers die na een bepaalde tijd terugkomen het spel op een heel andere manier kunnen beleven.”

In China slaat het concept duidelijk aan. “We zijn actief in vijftig arcades“, zegt Xin. “Dat zijn plekken waar alle hardware en software voorhanden is om te gamen voor mensen die geen eigen apperatuur hebben. Een moderne versie van cybercafés, zeg maar. En dat zijn de plekken waar virtual reality perfect in past. In België zijn dergelijke arcades veel minder aanwezig. Maar de Outpost Gamecenters sluiten daar wel erg nauw bij aan.”

“Er is heel veel knowhow in China”, zegt Steve Fierens van Outpost. “Ze staan veel verder dan wij en daar moeten we dan ook gebruik van maken. Binnenkort kunnen teams die spelen op verschillende locaties het ook tegen elkaar opnemen. Iets dat in België nog niet bestaat. Na de opening van onze VR-room in Outpost Gent willen we daar zeker op inzetten.”

“Op termijn is het de bedoeling om VRPlus te verankeren in Europa”, zegt Xin. “Nu worden Chinese games aangepast voor de Europese markt, maar we willen het net lokaal maken en plaatselijke spelontwikkelaars bij VRPlus betrekken.”

Bron: Jan Stassijns – De Gazet van Antwerpen
https://www.gva.be/cnt/dmf20190225_04206320